Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έχοντας στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ο οδηγός με τίτλο “2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association¨ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation και παρουσιάζει τις διατροφικές αλλαγές, η μακροχρόνια τήρηση των οποίων, ιδανικά ξεκινώντας από την παιδική ακόμη ηλικία, συμβάλλει ουσιαστικά στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι νέες διατροφικές συστάσεις Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο των προσλαμβανόμενων θερμίδων (ενέργειας) και εξισορρόπηση αυτών με τις θερμίδες που καταναλώνονται με την φυσική δραστηριότητα, έχοντας στόχο τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επίσης, συνιστάται ελάχιστη φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, διάρκειας 150 λεπτών την εβδομάδα, προσαρμόζοντάς την στην ηλικία, το φύλο και στις ανάγκες του καθενός.
  • Κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών.
  • Αποφυγή ή ελάχιστη κατανάλωση αναψυκτικών και τροφών με προσθήκη ζάχαρης.
  • Αποφυγή ή ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Μειωμένη προσθήκη αλατιού στο φαγητό και ελαχιστοποίηση της συνολικής του πρόσληψης.
  • Όποιοι δεν πίνουν αλκοόλ, συνιστάται να μην ξεκινήσουν την κατανάλωσή του, ενώ για όσους πίνουν, υπάρχει η σύσταση για περιορισμό στην λαμβανόμενη ποσότητα.
  • Κατανάλωση πρωτεΐνης από πιο υγιεινές πηγές, όπως είναι η φυτικής προέλευσης (πχ τα όσπρια), τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν επιλέγουμε το κρέας, τότε είναι προτιμότερη η κατανάλωση άπαχων κομματιών άσπρου κρέατος ή μη επεξεργασμένου, άπαχου κόκκινου κρέατος.
  • Κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών ή των προϊόντων τους.

  • Χρησιμοποιούμε φυσικά φυτικά, μη ραφιναρισμένα λάδια, πχ το ελαιόλαδο και αποφεύγουμε τροπικά και μερικώς υδρογονωμένα έλαια και παράγωγα.
  • Προσήλωση και συνέπεια στη μακροχρόνια τήρηση των παραπάνω διατροφικών συστάσεων, ανεξαρτήτως από τον χώρο και τον χρόνο που παράγεται ή καταναλώνεται το φαγητό.

Πηγή:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001031

https://www.medscape.com/viewarticle/962370

Σχετικά άρθρα